Εξακτική

Η διατήρηση των φυσικών δοντιών στη στοματική μας κοιλότητα κρίνεται πολύ σημαντική. Παρά την αλματώδη πρόοδο της οδοντιατρικής επιστήμης και τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη των ευρέως χρησιμοποιούμενων, και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, μεθόδων τόσο της κινητής και ακίνητης προσθετικής (γέφυρες και οδοντοστοιχίες), όσο και των πολλά υποσχόμενων οδοντικών εμφυτευμάτων, τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση, εμφάνιση και λειτουργικότητα ενός φυσικού δοντιού. Γι’ αυτό το λόγο, κύριο μέλημά του ιατρείου μας αποτελεί η διατήρηση των δοντιών στο στόμα, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες ένα δόντι δε μπορεί να διασωθεί, κρίνεται αναγκαία η αφαίρεση, δηλαδή η εξαγωγή του από τη στοματική κοιλότητα.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

  • αυξημένη κινητικότητα του δοντιού (λόγω περιοδοντικής νόσου)
  • εκτεταμένη υπάρχουσα τερηδονική βλάβη
  • κάταγμα που εκτείνεται στην περιοχή της ρίζας του δοντιού
  • σχεδιασμός ορθοδοντικής θεραπείας
  • έγκλειστα/ημιέγκλειστα δόντια με υπάρχουσα τερηδονική ή άλλη βλάβη τα οποία ενδέχεται να δημιουργούν προβλήματα στα παρακείμενα δόντια ή στους παρακείμενους σκληρούς ή μαλακούς ιστούς
  • χρόνιες φλεγμονώδεις βλάβες στην περιοχή που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού (πχ κύστες), οι οποίες δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις συνήθεις θεραπευτικές διαδικασίες (βλ ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική ενδοδοντία)
  • νεογιλά (παιδικά) δόντια που καθυστερούν να ‘’πέσουν’’ και δημιουργούν πρόβλημα στην ανατολή των μόνιμων δοντιών κλπ

Στο περιβάλλον του οδοντιατρείου οι εξαγωγές λαμβάνουν χώρα μετά από χορήγηση τοπικής αναισθησίας. 

Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, ενώ σπάνια συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες/ειπλοκές.