Παιδοδοντιατρική

Τι εννοούμε με τον όρο “παιδοδοντιατρική”;

Πρόκειται για τον κλάδο της οδοντιατρικής που εξειδικεύεται στην πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων των δοντιών σε παιδιά, εφήβους και σε άτομα με αναπηρία(ΑΜΕΑ).


Στο περιβάλλον του οδοντιατρείου η παιδοδοντιατρική περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις παρακάτω διαδικασίες, που στοχεύουν στην πρόληψη των παθήσεων της στοματικής κοιλότητα.

Τοπική χρήση φθορίου (φθορίωση), διαδικασία η οποία προλαμβάνει την εκδήλωση της τερηδόνας και επιδιορθώνει τις αρχόμενες τερηδονικές βλάβες. Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία (2 έτη), και η εφαρμογή της εξατομικεύεται ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας του κάθε παιδιού.

Επίσης η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται και σε ενήλικες τα δόντια των οποίων παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης/εξέλιξης της τερηδόνας ή/και ευαισθησία στο κρύο/ζεστό κλπ.Τοποθέτηση sealants (κάλυψη “οπών και σχισμών”), διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού στρώματος εμφρακτικού υλικού στις σχισμές των οπίσθιων υγιών μόνιμων δοντιών, χωρίς να προηγηθεί τρόχισμα ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Η πρακτική αυτή έχει σαν στόχο την προστασία των μόνιμων δοντιών από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, και που παραμένουν στις σχισμές των δοντιών κατά την προσκόλληση των τροφών σε αυτές.

Η τοποθέτηση αυτών των επικαλύψεων συνιστάται μετά τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας των παιδιών (μετά την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων).

*Επιπρόσθετα, στο ιατρείο μας πραγματοποιούνται όλες οι συνήθεις θεραπευτικές διαδικασίες στις παραπάνω κατηγορίες ασθενών: εμφράξεις(σφραγίσματα), καθαρισμοί(ή/και περιοδοντική θεραπεία), εξαγωγές δοντιών, ενδοδοντικές θεραπείες, εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής, προσθετικής οδοντιατρικής κοκ.