Προληπτική Οδοντιατρική
Tι είναι προληπτική οδοντιατρική;
Πρωταρχικός στόχος της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι η κατά το δυνατόν συντηρητικότερη παρέμβαση του οδοντιάτρου στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση των φυσικών του δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, η προληπτική οδοντιατρική σχετίζεται με την έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση των νόσων του στόματος που προσβάλλουν τα δόντια και τα ούλα μας, αλλά και με τη συνεχή ενημέρωση και σωστή εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στον τομέα της στοματικής υγείας.
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της Πρόληψης για την υγεία μας γενικότερα. Αυτό το αρχαίο γνωμικό βρίσκει εφαρμογή και στην Οδοντιατρική.
Πιο συγκεκριμένα, στο περιβάλλον του οδοντιατρείου, η προληπτική οδοντιατρική επιτυγχάνεται με τις ακόλουθες θεραπευτικές πρακτικές:
κλινική εξέταση και περιοδικός ακτινογραφικός έλεγχος
Συνιστούμε στους ασθενείς μας μια επίσκεψη στο ιατρείο κάθε έξι μήνες, με σκοπό την έγκαιρη ανακάλυψη και θεραπεία των διαφόρων ασθενειών των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.
οδηγίες στοματικής υγιεινής, διαδικασία η οποία περιλαμβάνει:
- ενημέρωση: περιγραφή των μέτρων που θέλουμε να λάβει ο ασθενής μας
- επίδειξη: περιγραφή των τεχνικών που θέλουμε να ακολουθήσει ο ασθενής μας και ταυτόχρονη επίδειξη της δεξιότητας- πχ σε ένα εκμαγείο
- εκπαίδευση: προσπάθεια για άμεση εφαρμογή των τεχνικών που υποδείχτηκαν στον ασθενή, παρουσία του οδοντιάτρου, η οποία συνοδεύεται από τις υποδείξεις του δεύτερου για τη βελτίωση της εφαρμοζόμενης τεχνικής.
Οι παραπάνω διαδικασίες στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας καλύτερης ποιότητας στοματικής υγείας (πχ με την παροχή διατροφικών συμβουλών), αλλά κατά κύριο λόγο στην εκμάθηση τεχνικών που σχετίζονται με τη χρήση των μηχανικών μέσων απομάκρυνσης των μικροβίων από τη στοματική κοιλότητα (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια κοκ).
Kαθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση), διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (κοινώς γνωστή ως “πέτρα”) από τις οδοντικές επιφάνειες. Η πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας είναι απαραίτητη για την πρόληψη και θεραπεία νόσων που προσβάλλουν τα ούλα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), αλλά και την πρόληψη της νόσου των σκληρών οδοντικών ιστών (τερηδόνα).
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνιστάται η πραγματοποίηση του καθαρισμού 1-2 φορές το χρόνο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου των ούλων (περιοδοντίτιδα) ενδέχεται να απαιτούνται συχνότερες επισκέψεις.
Tοπική χρήση φθορίου (φθορίωση), διαδικασία η οποία προλαμβάνει την εκδήλωση της τερηδόνας και επιδιορθώνει τις αρχόμενες τερηδονικές βλάβες. Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία (2 έτη), και η εφαρμογή της εξατομικεύεται ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας του κάθε παιδιού.
Επίσης η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται και σε ενήλικες τα δόντια των οποίων παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης/εξέλιξης της τερηδόνας ή/και ευαισθησία στο κρύο/ζεστό κλπ.
τοποθέτηση sealants (κάλυψη “οπών και σχισμών”), διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού στρώματος εμφρακτικού υλικού στις σχισμές των οπίσθιων υγιών μόνιμων δοντιών, χωρίς να προηγηθεί τρόχισμα ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Η πρακτική αυτή έχει σαν στόχο την προστασία των μόνιμων δοντιών από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, και που παραμένουν στις σχισμές των δοντιών κατά την προσκόλληση των τροφών σε αυτές.
Η τοποθέτηση αυτών των επικαλύψεων συνιστάται μετά τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας των παιδιών (μετά την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων)..